theweatherprediction.com
[--MAIN HOME--] [--ALL HABYHINTS--] [--ALL HABY HINT QUIZZES--]

HABY HINTS QUIZ, SET 5

METEOROLOGIST JEFF HABY

The following 50 question quiz asks multiple choice questions based on Haby Hints 201 through 250 covered at this link: http://theweatherprediction.com/habyhints/

An answer key is provided at the bottom of this webpage.

201. Why does snow tend to accumulate better in grassy areas as compared to roads.
a. Vehicle traffic and melting agents helps melt snow on the roads
b. Vegetation is often better exposed to the cold air and absorbs excess moisture
c. Vegetation shadows some solar radiation and provides a wind trap
d. All of the above

202. (Statement 1) Soil and ground temperatures take much longer to adjust to air temperatures than elevated structures. (Statement 2) When air temperatures are below freezing and soil temperatures are above freezing, heat will be conducted from the air toward the ground.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

203. (Statement 1) Cloudy conditions prevent all incoming solar radiation from striking the earth's surface. (Statement 2) Snow and ice can melt even when the air temperature remains below freezing during the day.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

204. (Statement 1) A snowfall with a liquid equivalence of 7 to 1 would be an example of a dry snow. (Statement 2) Snow tends to remain at the same level of compactness after it accumulates.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

205. The accumulation of snow is a function of:
a. Duration
b. Intensity
c. Snow to liquid ratio
d. All of the above

206. (Statement 1) Sleet often occurs in the transition from rain to snow or vice versa. (Statement 2) There needs to be above freezing temperatures in a layer aloft in order for sleet to be possible.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

207. Fresh snow cover tends to cause the:
a. High temperature to be cooler than it otherwise would be and the low temperature to be warmer than it otherwise would be
b. High temperature to be warmer than it otherwise would be and the low temperature to be cooler than it otherwise would be
c. High temperature to be warmer than it otherwise would be and the low temperature to be warmer than it otherwise would be
d. High temperature to be cooler than it otherwise would be and the low temperature to be cooler than it otherwise would be

208. At the same above freezing temperature, snowflakes that fall through dry air will melt _____(1)_____ than snowflakes that fall through moist air. When a snowflake falls through saturated above freezing air, most of the latent heat absorbed by the snowflake will be due to ______(2)________.
a. (1) slower, (2) melting
b. (1) slower, (2) evaporation
c. (1) faster, (2) melting
d. (1) faster, (2) evaporation

209. The temperature has been below freezing all night. The next morning the car has clear ice and icicles on it. This ice was caused by:
a. Frozen dew
b. White frost
c. Freezing rain (drizzle)
d. Could be any of the above

210. Freezing rain:
a. Always freezes on immediate contact when it strikes objects
b. Is always supercooled water drops when they reach the earth's surface
c. Always freezes on all objects it strikes when freezing rain is reported to be occurring
d. All of the above
e. None of the above

211. Which individual snow flake will melt the fastest when it falls on a 33 F substance?
a. A snow flake that falls on a road
b. A snow flake that falls on water
c. A snow flake that falls on grass
d. A snow flake that falls on a car

212. If cold air advection occurs at all level of the troposphere, the pressure level that will experience the greatest height falls will be at:
a. The surface
b. 850 mb
c. 500 mb
d. 300 mb

213. (Statement 1) The day length will be exactly 12 hours on the equinox. (Statement 2) The earth is not tilted on its axis during the equinox.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

214. Which of the following is true concerning convective instability:
a. The PBL is very dry
b. Warm less dense air flows over colder less dense air
c. The troposphere is made more stable when dynamic lifting occurs
d. The lower troposphere is warm and moist and the middle troposphere is dry

215. As the sun rises in the sky during the morning hours it progressively passes through a _____(1)_____ distance of atmosphere in order for the radiation to make it to the earth's surface. When the sun or moon are within about 10 degrees of the horizon, they look much ______(2)_______ than they do higher in the sky.
a. (1) lesser, (2) bigger
b. (1) greater, (2) smaller
c. (1) lesser, (2) bigger
d. (1) greater, (2) smaller

216. At sea level, water is ___________ times more dense than air.
a. 1,005,893
b. 45,289
c. 22,620
d. 784

217. You can think of a vorticity max as a(n) "_______________" and a vorticity lobe as a(n) "________________".
a. (1) bulls eye, (2) elongated bulls eye
b. (1) elongated bulls eye, (2) bulls eye

218. (Statement 1) The relative humidity will be 100% anytime it is raining. (Statement 2) Water drops falling through warm and dry air will evaporate more quickly than water drops falling through cold and moist air.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

219. (Statement 1) Windows will protect you more from harmful UV radiation as compared to the window not being there. (Statement 2) Tanned skin is more healthy than non-tanned skin.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

220. When the surface temperature and dewpoint are several degrees above freezing and moderate to heavy snow starts to fall the temperature will often fall to ________ and then stay there during the snow event.
a. 35 F
b. 32 F
c. 28 F
d. 25 F

221. On a clear barotropic day, the greatest temperature increase tends to occur:
a. In the morning hours
b. Around noon
c. In the afternoon hours
d. Just before sunset

222. At what temperature is it too cold to snow?
a. 0 C
b. 0 F
c. 0 K
d. None of the above

223. Significant vorticity advection will always occur when:
a. The units of vorticity within a vort max increases
b. The vorticity isolines are parallel to the wind vectors
c. Higher values of vorticity are quickly advected into a forecast area
d. When the wind is calm or no vorticity gradient is present

224. Which statement is true about rainbows?:
a. The secondary rainbow encompasses an 12 arc above the primary rainbow
b. A rainbow will not be seen by a surface observer if the sun is greater than 24 above the horizon
c. The secondary rainbow is always dimmer than the primary rainbow
d. Rainbows are most commonly seen in the early morning hours

225. Sunny days can be very cold because:
a. Higher sun angles are less efficient in warming the earth's surface
b. The daylight hours are more in the winter
c. The sun can not warm the air either directly or indirectly
d. It takes solar energy time to modify very cold air and also low sun angles are not efficient at warming the air

226. Surface temperature will still warm on a cloudy barotropic day because:
a. Evaporational cooling occurs
b. Diffuse solar radiation reaches the surface
c. The air is rising
d. Water vapor is a greenhouse gas

227. (Statement 1) The average temperature is the typical temperature a place experiences. (Statement 2) Typical temperatures are the most common temperatures a location experiences.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

228. Why do clouds float in the air instead of dropping to the surface from gravity?
a. Water vapor is more dense than diatomic Oxygen or diatomic Nitrogen
b. Clouds are less dense than the surrounding air
c. Air within clouds is negatively buoyant
d. All of the above

229. By consensus, which of the following by itself does NOT mean a person is a meteorologist?
a. AMS seal
b. Meteorology degree
c. NWA seal
d. AMS CBM
e. MSU Broadcast Meteorology Program certificate

230. Air is a very ____(1)______ absorber of solar radiation while objects on the earth's surface are much better at absorbing. Even snow with its very high albedo and reflective ability is _____(2)______ absorbing of solar radiation than the air.
a. (1) poor, (2) more
b. (1) poor, (2) less
c. (1) good, (2) more
d. (1) good, (2) less

231. (Statement 1) If the PRF of a radar decreases, then the maximum unambiguous range will increase. (Statement 2) If the PRF of a radar decreases, the maximum unambiguous velocity will decrease.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

232. With the drops having equal mass, which of the following will have a higher reflectivity on radar?:
a. Wet snow
b. Dry snow
c. Rain
d. Sleet

233. Which of the following is true of Doppler radar?
a. It only have reflectivity products
b. It has unlimited range and velocity resolution
c. The pulse repetition frequency is not important
d. None of the above

234. Ducting is most likely when:
a. Temperature rapidly increases with height and dewpoint rapidly decreases with height
b. Temperature rapidly decreases with height and dewpoint rapidly decreases with height
c. Temperature rapidly increases with height and dewpoint rapidly increases with height
d. Temperature rapidly decreases with height and dewpoint rapidly increases with height

235. Velocity multiplied by time is:
a. Acceleration
b. Speed
c. Power
d. Distance

236. (Statement 1) Radar can always determine if a tornado is occurring. (Statement 2) The resolution of radar data decreases with distance from the radar site.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

237. These supercell types have high PW and have tornadoes that are difficult to see in the field:
a. LP
b. Classic
c. HP
d. Super

238. This feature on radar reflectivity is an indication a tornado may be present:
a. High reflectivity core
b. Gate to gate shear
c. Hail spike
d. Hook echo

239. Clear air mode is often used to locate:
a. Tornadoes
b. Hail
c. Heavy rain
d. Light snow

240. The motion toward or away from radar is:
a. Storm relative velocity
b. Radial motion
c. Vertical motion
d. Convective motion

241. Suppose a baseball player who is running at 10 mph throws a baseball at 50 mph in the same direction he is running. Relative to the running baseball player the ball is moving away at 50 mph. However, a stationary baseball player that catches the throw detects the ball approaching at ___________ mph.
a. 40
b. 50
c. 60
d. 100

242. A TVS icon is displayed on radar where:
a. Large hail is possible
b. Strong convective wind gusts are possible
c. A tornado is possible
d. Lightning is possible

243. Which of the following statements is false?:
a. The resolution of radar data increases with distance from the radar
b. As range gate size increases, it becomes increasingly more likely that only part of the range gate is being filled with precipitation and/or heavy precipitation
c. Energy backscattered from a storm near the radar will be more powerful than the energy backscattered from a distant storm
d. As a radar beam moves further from the radar, it expands to take up a larger volume

244. When examining the reflectivities within a storm with radar, usually the highest reflectivities will be:
a. In the upper levels of the storm
b. In the middle levels of the storm
c. In the lower levels of the storm

245. The measure of turbulence within a radar data pixel is termed:
a. Spectrum width
b. Vorticity
c. Rotation
d. Aliasing

246. Suppose a lab refrigerator holds a constant temperature of 38.0 F. A temperature sensor is tested 10 times in the refrigerator. The temperatures from the test yield the temperatures of : 39.2, 39.3, 39.1, 39.0, 39.1, 39.3, 39.2, 39.1, 39.2, 39.2. The sensor has:
a. Good accuracy and bad precision
b. Bad accuracy and good precision
c. Both good accuracy and precision
d. Both bad accuracy and precision

247. How can a radar operator differentiate between real precipitation and false reflectivity echoes?
a. Often precipitation areas are organized and move while false echoes do not
b. Often false echoes are grainy and have unrealistic precipitation gradients of intensity
c. Other radars, satellite data and surface observations can be used to aid to identify if precipitation is real
d. By knowing the temperature and moisture structure of the troposphere the meteorologist can determine how likely ducting is
e. All of the above

248. (Statement 1) Beam spreading and attenuation both combine to produce a much poorer sampling of storms far from the radar. (Statement 2) Storms and precipitation close to the radar degrade the radar energy before it reaches storms further from the radar.
a. Statement 1 and Statement 2 are both false
b. Statement 1 and Statement 2 are both true
c. Statement 1 is true and Statement 2 is false
d. Statement 1 is false and Statement 2 is true

249. The ______________ is the integration of reflectivity within a column of air.
a. VAD
b. RHI
c. VIL
d. CAPE

250. ______________ is the vertical height above the surface to the target at which the radar beam intersects the target.
a. Elevation angle
b. Azimuth
c. Range
d. Echo height




KEY

201. D 211. B 221. A 231. B 241. C
202. C 212. D 222. C 232. A 242. C
203. D 213. A 223. C 233. D 243. A
204. A 214. D 224. C 234. A 244. B
205. D 215. A 225. D 235. D 245. A
206. B 216. D 226. B 236. D 246. B
207. D 217. A 227. D 237. C 247. E
208. A 218. D 228. B 238. D 248. B
209. C 219. C 229. C 239. D 249. C
210. E 220. B 230. A 240. B 250. D