The following 20 question quiz asks multiple choice questions based on the information covered at the links of the following webpage: under the heading "ELEMENTS OF RADAR"

An answer key is provided at the bottom of this webpage.

1. Differing colors on radar reflectivity refer to:
a. Temperature differences
b. Power transmitter back to the radar
c. Height of clouds
d. Speed that the clouds are moving

2. The ability of radar to detect wind motions within thunderstorm clouds is due to ____________ technology.
a. Satellite
b. Reflectivity
c. Cell phone
d. Doppler

3. Differing colors on radial velocity refer to:
a. Temperature differences
b. Power transmitter back to the radar
c. Height of clouds
d. Motion of hydrometeors or particulates toward or away from the radar site

4. As range increases from the radar site, the radar beam tends to climb to higher elevations due to:
a. Earth's curvature
b. Elevation angle that beam is emitted
c. Both answers above

5. This is a mode used for high sensitivity analysis such as the detection of small particulates and hydrometeors:
a. Clear Air Mode
b. Precipitation Mode
c. Composite Mode
d. Base Mode

6. The hydrometeor that will have the strongest reflectivity return on radar is:
a. Rain
b. Snow
c. Hail
d. Sleet

7. In precipitation mode, how often are NWS radar images updates:
a. Every 5 seconds
b. Every 50 seconds
c. Every minute
d. Every 5 minutes

8. Reflectivity from buildings and objects at the earth's surface that are picked up usually close to the radar site are referred to as:
a. Ground Clutter
b. UFO
c. Clear air returns
d. Doppler aliasing

9. A radar beam that bends more toward the earth's surface than normal due to a strong inversion is termed:
a. Subrefraction
b. Superrefraction

10. Radar emits energy at nearly the speed of light and the speed of light is:
a. 345 meters per second
b. 14,480 meters per second
c. 30,300 meters per second
d. 299,800,000 meters per second

11. Red on a radial velocity display indicates motion:
a. Toward the radar
b. Away from the radar

12. An S-shaped radial velocity pattern indicates a ____________ and indicates ____________.
a. Backing wind, warm air advection
b. Backing wind, cold air advection
c. Veering wind, warm air advection
d. Veering wind, cold air advection

13. Doppler radar is able to indicate if a tornadic circulation is on the ground.
a. True
b. False

14. This supercell type looks like a kidney bean on radar. The precipitation echoes wrap around the updraft circulation. This is the most difficult supercell type to spot in the field due to poor visibility.
a. LP
b. Classic
c. HP

15. This is the term to describe precipitation on radar reflectivity products that partially wraps around the mid-level mesocyclone region of a supercell.
a. Inflow notch
b. Bounded Weak Echo Region
c. Gust front
d. Hook echo

16. A TVS icon denotes a possible:
a. Hail shaft
b. Supercell
c. Tornadic circulation
d. Microburst

17. The resolution of radar data ____________ with distance away from the radar site.
a. Increases
b. Decreases

18. With the same amount of moisture, dry snow will have ___________ reflectivity compared to wet snow.
a. The same
b. A higher
c. A lower

19. The Doppler dilemma states there is a(n) _____________ relationship between the unambiguous range and the unambiguous velocity.
a. Inverse
b. Direct
c. Unknown

20. As a train with a whistle approaches a stationary observer, the whistle will have a __________ frequency (pitch) and lower wavelength relative to the observer's detection as the train approaches the observer as compared to when the train whistle is moving away from the observer.
a. Higher
b. Lower


1. B
2. D
3. D
4. C
5. A
6. C
7. D
8. A
9. B
10. D
11. B
12. C
13. B
14. C
15. D
16. C
17. B
18. C
19. A
20. A