The following 20 question quiz asks multiple choice questions based on the information covered at the links of the following webpage:

An answer key is provided at the bottom of this webpage.

1. The most important factor in determining how large hail will be in a storm once a storm is mature is the:
a. Amount of instability
b. Amount of shear
c. Surface dewpoint being greater than 65 F
d. Upper level divergence and low level convergence

2. A potential severe weather situation in which warm and moist air is in the lower troposphere and very dry air is in the middle troposphere is termed _______________ instability.
a. Positive
b. Negative
c. Absolute
d. Convective

3. This causes the updraft of a storm to tilt and is important to the generation of Helicity:
a. Instability
b. Downdraft
c. Wind shear
d. Surface heating

4. Which of the following can cause Convective Available Potential Energy to increase?
a. Strong mid-level subsidence
b. Solar surface heating
c. Strong low level cold air advection
d. A drying of the boundary layer

5. This is a protrusion at the top of a convective storm due to the strongest portion of the updraft penetrating into the troposphere:
a. Mammatus
b. Overshooting top
c. Anvil
d. Wall cloud

6. About __________ percent of mesocyclones produce tornadoes.
a. 25%
b. 40%
c. 55%
d. 70%

7. A cap of 1.5 C and convective inhibition of 25 J/kg in the boundary layer at 10 am is indicative of a ____________ capping inversion.
a. Strong
b. Weak

8. The low level jet generally has the strongest winds and is most climatologically found in which of the following regions on the United States of the choices below?
a. New England
b. Pacific Northwest
c. Southwest U.S.
d. Great Plains

9. A one inch diameter hail stone is about the diameter of a:
a. Dime
b. Pea
c. Quarter
d. Golf ball

10. When saturated air rises, latent heat of condensation release makes the rising air ___________ than it otherwise would be if it was unsaturated.
a. Warmer
b. Colder

11. A bubble rising in a glass of coke is synonymous with:
a. Forced dynamic lifting
b. Instability release
c. Convective Inhibition
d. Negative buoyancy

12. The best moisture parameter to assess the amount of moisture in the air from the choices below is:
a. Relative Humidity
b. Temperature
d. Dewpoint

13. These are pouched shaped clouds that protrude downward from the thunderstorm's anvil. They form as negatively buoyant moisture laden air sinks.
a. Wall cloud
b. Flanking line
c. Mammatus
d. Rain free base

14. The change in wind direction with height is known as:
a. Directional shear
b. Helicity
c. Speed shear
d. Vorticity

15. For positive vorticity to promote rising air it must be:
a. Increasing
b. Rotating
c. Changing
d. Advecting

16. 1000 Joules per kilogram (J/kg) is a value of:
b. Helicity
c. Vorticity
d. Energy Helicity

17. The whiter rings of a hailstone are produced by:
a. Growth from precipitation that is liquid on the hailstone and then freezes
b. Growth from contact by supercooled water and ice crystals while the hailstone remains below freezing

18. Hail is more likely to reach the surface in a severe weather situation:
a. In low elevation regions
b. When the CAPE is smaller
c. When the freezing level is closer to the surface
d. When wind shear weakens

19. The Energy Helicity Index (EHI) takes into consideration both:
a. Wind shear and moisture
b. Instability and moisture
c. Forced lifting and wind shear
d. Wind shear and instability

20. Which of the following is the most unstable Lifted Index?
a. 4
b. 0
c. -4


1. A
2. D
3. C
4. B
5. B
6. A
7. B
8. D
9. C
10. A
11. B
12. D
13. C
14. A
15. D
16. A
17. B
18. C
19. D
20. C